Titanic-moment schopte de financiële lobby in gang

Publication date: 
Thursday, May 12, 2011
Author: 
Caroline de Gruyter
Media title: 
NRC

Voor de crisis van 2007 werd er in Brussel rustig onderhandeld tussen bureaucraten en financieel lobbyisten. Daarna werd alles politiek en begon het Grote Reguleren. Wie invloed wil, moet er op tijd bij zijn. Transparantie is ver te zoeken. „Iedereen lobbiet voor zichzelf. Het is een jungle.” Soms met desastreuze resultaten.

Excerpt: 

Volgens Alter-EU en Corporate Europe Observatory, organisaties die meer transparantie willen, zijn er
15.000 lobbyisten  in Brussel. Hoeveel financiële lobbyisten er zijn, en of het aantal stijgt of daalt, is moeilijk  te bepalen. Er is een register, er zijn gedragsregels. Maar veel lobbyisten gebruiken hun pasje nauwelijks. Degenen die dat wel doen, zijn niet altijd de mensen die iets bereiken.

Omgekeerd hebben mensen die iets bereiken, niet altijd pasjes. Neem de City of London. Dat is overheid, maar ze haalt volgens een betrokkene „alles uit de kast om de financiële sector  te  beschermen”. En was  premier Balkenende, die Commissie voorzitter Barroso belde voor ING, geen lobbyist?

Snapshot original article (pdf):