Onvoldoende lobbytransparantie in EU

Publication date: 
Wednesday, February 9, 2011
Author: 
Ellen Van Campenhout
Media title: 
De Wereld Morgen

De Europese Commissie en het Parlement lanceren in juni 2011 een gezamenlijk transparantieregister voor lobbyisten. Beide instellingen stellen het register voor als een grote stap voorwaarts. Critici waarschuwen dat er slechts sprake is van schijntransparantie.

Excerpt: 

“Het gezamenlijk register zal het aantal registraties doen stijgen, maar 20 procent van de lobbybedrijven zal nog steeds niet registreren”, zegt Erik Wesselius. Hij werkt voor de Alliance for Lobbying Transparency and Ethics Regulation (ALTER-EU), een vereniging die ijvert voor meer transparantie in de EU. Volgens ALTER-EU is de beste oplossing verplichte registratie, zoals dat in de Verenigde Staten (VS) het geval is. Dat blijkt ook uit de cijfers. Een groter aantal Europese bedrijven is geregistreerd in de VS dan in de EU.

“Het gezamenlijk register zal het aantal registraties doen stijgen, maar 20 procent van de lobbybedrijven zal nog steeds niet registreren” – Erik Wesselius

“Het systeem van de VS is natuurlijk niet ideaal”, zegt Wesselius, “maar het is honderd keer beter in termen van transparantie. De EU kan ontzettend veel leren van de VS als het gaat over de inrichting van een lobbyregister.”