Zonder sluwe lobbyist krijg je niets in Europa

Publication date: 
Wednesday, February 23, 2011
Author: 
Tijn Sadee
Media title: 
Radio Nederland Wereldomroep

Opnieuw woedt er in het Europees parlement hevig debat over de rol die lobbyisten achter de schermen spelen. Ruim 15.000 zijn er in Brussel actief om in opdracht van bedrijven de Europese ambtenaren en europarlementariërs te beïnvloeden. Ze proberen besluitvorming en het schrijven van wetten te 'sturen', in het voordeel van hun opdrachtgevers.

Excerpt: 

Zonder sluwe lobbyist bereik je in Europa niks, meent debatdeelnemer Paul de Clerck van ALTER-EU, een alliantie die in Brussel strijdt voor meer transparantie. Europarlementariërs laten zich volgens De Clerck ook leiden door lobbyisten. 'Veel van de amendementen die Europarlementariërs indienen, worden geschreven door een lobbyist.'